Informatie coachtraject hoogsensitieve personen
Wat kan ik als coach voor hoogsensitieve volwassenen en kinderen betekenen?
Ik heb me gespecialiseerd in het coachen van hoogsensitieve personen (hsp-ers) zowel kinderen als volwassenen. In een coachtraject richten we ons op de geestelijke kant van het hoogsensitief zijn (zie de pagina hoogsensitieve personen‘ voor voorbeelden van zowel lichamelijke als geestelijke kenmerken van een hsp-er).
Alhoewel elk coachtraject uniek is en wordt toegesneden op jouw specifieke vragen en wensen, zijn er een aantal algemene stappen te onderscheiden in het traject.
A We bepalen of je een hoogsensitief persoon bent of niet. (H)erkenning is van belang. Je kunt bepaalde situaties uit het verleden in een ander (voor het gevoel beter) perspectief plaatsen. Zelfkennis is een belangrijke eerste stap.
B We bepalen samen aan welke ‘zwakke punten’ we gaan werken.
C Hsp-ers beschikken, zoals eerder gemeld, over kwaliteiten die verder ontwikkeld zijn vergeleken met de meeste andere mensen. Belangrijk is die te ontdekken en te benadrukken. Hsp-ers zijn vaak meer dan gemiddeld streng voor zichzelf en zien daardoor hun sterke punten wel eens over het hoofd.
D Kortom, in een coachtraject werken we aan de balans: versterken hetgeen u/jij wilt verbeteren en daarnaast is er aandacht voor de sterke eigenschappen. Het wordt ook wel ‘opnieuw kaderen’ genoemd: jouw kwaliteiten als hsp-er in nieuwe samenhang met een nieuw kader erom heen zien.
Overigens:
- geen mens is hetzelfde dus ook geen hsp-er is gelijk. Dat vraagt om een unieke aanpak. In het intakegesprek wordt daarom specifiek bepaald waaraan jij wilt werken in het traject
- in het coachtraject staan we ook stil bij de omgeving. Bij hoogsensitieve kinderen (hsk-ers) gaat het met name om de rol van ouders en eventueel de school. Uit onderzoek is gebleken dat opvoeding veel kan bijdragen aan de mate waarin uw kind last heeft van het hoogsensitief zijn. In ieder geval worden de ouders/opvoeders van een hsk-er betrokken bij het coachtraject, desgewenst ook de school. Bij volwassenen gaat het zowel om de relaties die je privé als zakelijk onderhoudt. Deze relaties zijn van belang voor jouw ontwikkeling: ze kunnen die in de weg staan of juist bevorderen. Desgewenst betrekken we jouw (belangrijkste) relaties in het traject.
Na afloop van een coachtraject heb je:
- meer zelfkennis en inzicht in en acceptatie van het hoogsensitief zijn;
- zijn jouw sterke en minder sterke kanten meer in balans;
- (voor hoogsensitieve kinderen:) meer zicht op welke rol de ouders en eventueel leraren kunnen spelen in de opvoeding. Hierdoor ervaart jouw kind naar verwachting minder last van het hoogsensitief zijn;
- (voor hoogsensitieve volwassenen:) meer zicht op hoe je zowel privé als zakelijk in het leven wilt staan, welke wijze van leven en werken bij je past.